Canon firar en viktig milstolpe – 90 miljoner kameror i EOS-serien och 130 miljoner utbytbara EF-objektiv har nu producerats

Canon meddelar att företaget uppnått två vikta produktionsmilstolpar: 90 miljoner EOS-kameror och 130 miljoner1 utbytbara objektiv i EF-serien. 90-miljonersexemplaret i EOS-serien blev kameran EOS 5D Mark IV och 130-miljonersexemplaret av utbytbara objektiv blev EF16-35mm f/2.8L III USM.

I mars 1987 lanserades EOS System tillsammans med EF-seriens utbytbara objektiv, som hade världens första helt elektroniska objektivfattning för AF systemkameror. Båda produktionslinjerna har under årens lopp fortsatt att växa och fått stöd av både förstagångsanvändare och yrkesfotografer. Produktionen accelererade i början av 2000-talet när de digitala systemkamerorna kom. Canons digitala kameror med utbytbara objektiv har upprätthållit förstaplatsen på den globala marknaden under 14 år i följd sedan 2003.2

EOS-serien har ända sedan start fortsatt utveckla revolutionerande tekniker enligt konceptet ”hastighet och komfort”. Alltsedan dess har alla viktiga enheter utvecklats internt hos Canon, till exempel CMOS-sensorer, bildprocessorer och utbytbara objektiv – som alla ingår i EOS-serien. Företagets EF-objektiv bör särskilt framhållas. De tog försäljningsledningen i branschen och innehöll – för första gången i världen3 – innovationer som ultraljudsmotor (USM), bildstabiliseringsteknik (IS) och ett diffraktivt optiskt element i flera lager (DO).

Canon kommer även i fortsättningen stärka och utöka sortimentet för EOS-serien och EF-objektiven genom att förbättra sina bildbehandlingstekniker och sträva efter att kombinera tekniker för optik, stillbilder och video – förutom att stå fast vid att tillverka produkter som både är eleganta och pålitliga.

1 Inkluderar EF Cinema-objektiv.
2 Baserat på en undersökning utförd av Canon.
3 Bland utbytbara objektiv för systemkameror. Baserat på en undersökning utförd av Canon.

EOS-serien
EOS-seriens kameror med utbytbara objektiv startade med systemkameran EOS 650, som släpptes i mars 1987. Den hade inte bara världens första elektroniska objektivfattning, utan också helt digitaliserad kommunikation mellan kamerahuset och objektivet för att skapa en helt ny autofokusteknik.

När filmkamerorna fick sitt uppsving lanserade Canon flera modeller som täckte många olika behov, inklusive EOS-1 år 1989 som vände sig till yrkesfotografer och EOS 500 år 1993, som fick en kompakt och lätt design och som gav Canon en riktigt stor kundkrets. År 2003, under digitalkameraerans tidiga år, lanserade Canon den banbrytande EOS 300D Digital, en instegsmodell för digitala systemkameror, som var kompakt, lätt och hade ett rimligt pris. Det greppet satte igång en massiv expansion på kameramarknaden och Canon fick en överväldigande marknadsledning just detta år. Senare lanserades EOS-1D-serien för yrkesfotografer och därefter EOS 5D-serien, som gjorde det populärt att spela in filmsekvenser med systemkameror. Canon har fortlöpande lanserat epokgörande produkter. Som ett resultat av detta har Canon upprätthållit förstaplatsen på den globala marknaden för utbytbara objektiv under 14 år i följd, från år 2003 till 2016.

EF-objektiv
Sedan det första EF-objektivet lanserades tillsammans med EOS-serien år 1987, har Canon tagit fram EF-objektiv med världsförsta tekniker, till exempel EF75-300mm f/4-5.6 IS USM med bildstabilisering år 1995, EF400mm f/4 DO IS USM med ett DO-element år 2001 och EF24mm f/1.4L II USM, som behandlades med antireflextekniken SWC (Subwavelength Structure Coating) år 2008. 2015 släppte Canon EF11-24mm f/4L USM, världens första1ultravidvinkelzoom med brännvidd 11 mm.

Idag har Canon 93 objektiv2 i sitt stora EF-sortiment, som består av objektiv som supervidvinkel med 8 mm brännvidd, ett superteleobjektiv med 800 mm brännvidd och EF Cinema-seriens objektiv för filmproduktion. Med sitt stora urval av objektiv för alla tänkbara ändamål – zoomobjektiv, objektiv utrustade med bildstabiliseringsteknik, objektiv med stora bländaröppningar, makroobjektiv och TS-E-objektiv med lutnings- och perspektivkontroll – kan Canon uppfylla användarnas olika behov.

1 Bland utbytbara objektiv (för system- och kompaktkameror), exklusive fisheye-objektiv. Baserat på en undersökning utförd av Canon.
2 Inklusive två extendrar för EF-objektiv, två modeller finns utanför Japan samt fjorton EF Cinema-objektiv.

Kommentera