Nya Olympus PEN E-PL9: Kameran som väcker liv i din kreativa sida

Filmfantaster kan nu skapa stabiliserade 4K-filmer utan oskärpa direkt med kameran och den nya, inbyggda blixten ser till att E-PL9-användare alltid är redo att lägga till lite extra ljus. Alla som längtar efter att dela sina nya mästerverk online kan dra nytta av den nya kombinerade Bluetooth- och Wi-Fi-anslutningen för smarttelefoner.

Olympus PEN E-PL9 börjar säljas i mitten av mars och kommer finnas i vitt, svart eller brunt, både som kamera och i paket med objektiv (se< alternativ och priser nedan).

Allt handlar om att uttrycka sig

En kamera ger fler kreativa alternativ, men den medför ofta ett krångligt menysystem. Olympus PEN E-PL9 vill eliminera dessa hinder genom att låta dig börja experimentera med dina foton gradvis, via en pekskärm där du kan välja kreativa program innan du går vidare till mer traditionella inställningar.

Välj AUTO-läget om du vill låta kameran identifiera många fotosituationer, från ansikten och grupper till rörelser, och välja den bästa inställningen för dig på ett ögonblick. Med en pekskärm med skjutreglage kan du anpassa ljushetsinställning, färg och kontrast, bland andra vanliga inställningar.

Vinkla ned skärmen för att ta en selfie med överlägsen kvalitet – du kan till och med välja e-porträtt om du vill jämna ut hudtonen. Allt detta i ett litet och lätt kamerahus som ger både en traditionell och modern känsla.

Konst för mer än konstens skull

Olympus var pionjärer inom konstfilter och genom att ta på skärmen väcks de till liv på ett nytt sätt. Dessutom är det lättare än någonsin att jämföra effekterna direkt på skärmen. Utöver Bleach Bypass är även Instant Film en nyhet i listan med de nu 16 konstfiltren, en nostalgisk hyllning till de tidiga polaroidkamerornas överdrivna färger. Använd i dagsljus så är effekterna diskreta. Använd kvällstid på människor med blixt så förvandlas en kanske tråkig bild helt – mörkare partier blir gröna och huden får en varm glöd, bilden får en modern touch med en nostalgisk känsla.

Med utgångspunkt i detta har Olympus gjort det lättare att även komma åt scenlägen med pekskärmen. Bara dubbeltryck på bilden som matchar din vision bäst, så väljer kameran lämplig inställning. Den enkla vägen- till kreativ kontroll är det nya avancerade fotoläget (AP). Olympus var pionjärer inom tekniker som Live Composite, som tidigare fanns begravd djupt inne i kamerans menyer och ofta var svår att hitta. Vill du ta kort på en vän som skapar en ljustavla framför en upplyst byggnad på natten? Tidigare var det nästan omöjligt, men nu kan du bara trycka på ikonen i AP-läget och placera E-PL9 på en stabil yta så är du igång. Utforska hur roligt det kan vara med multiexponering, HDR, panoramabilder och till och med fokusgaffling – en teknik som är fantastisk på närbilder.

En inlärningsprocess

Du kan få användbara tips om E-PL9 i en ny uppsättning instruktionsvideor som är lätta att komma åt i den kostnadsfria OI.Share-appen, som tar hand om den trådlösa bildöverföringen från kamera till telefon. Och på tal om bildöverföring: E-PL9 kombinerar Bluetooth LE med Wi-Fi för att säkerställa att kameran alltid är ansluten till din telefon, även när den är i viloläge. Vill du se och importera bilder du precis tagit men kameran ligger i väskan? Inga problem. Öppna appen så väcker du kameran utan att behöva plocka fram och slå på den.

Kvalitet genom teknik

Vad har E-PL9 mer att erbjuda för att hjälpa dina bilder sticka ut ur mängden? En annan banbrytande innovation från Olympus är inbyggd bildstabilisering (IS). Det här systemet minskar oskärpa i bilder tagna i svagt ljus och kombineras med den snabba TruePic VIII-bildprocessorn från Olympus hyllade flaggskepp, OM-D E-M1 Mark II, vilket gör att kameran kan välja snabbare slutarhastigheter* och på så sätt öka chanserna för skarpa bilder i utmanande situationer.

Kameraanvändare har länge kunnat välja vilket motiv de vill fokusera på, men det är mycket mer intuitivt att bara ta på motivet på skärmen. Välj mellan att trycka för att fokusera eller att trycka för att fota (du kan även stänga av det). En fördel vid närbilder är att du kan vinkla upp skärmen och trycka på den exakta positionen, vilket gör det mer troligt att bilden blir bra.

Med 121 fokuspunkter som täcker större delen av bilden kan användarna nu fokusera var som helst på skärmen.

Lära sig att älska objektiv

En systemkamera är beroende av vilka objektiv som är tillgängliga för alla olika motiv. Många nuvarande användare av Olympus PEN satsar direkt på porträttobjektivet M.Zuiko Digital 45mm F1.8. Varför? Om du tidigare har tagit porträtt med telefoner eller kompaktkameror är objektiven ofta vidvinkel, för att vara mer flexibla. Tyvärr brukar vidvinkel förvrida dragen i mänskliga ansikten. Ett klassiskt porträttobjektiv som 45mm F1.8 gör perspektivet lite plattare, vilket är mer smickrande. Den större bländaren ger även en naturligt oskarp bakgrund (bokeh). Även om telefoner i allt större grad imiterar denna effekt får rätt objektiv en bild att sticka ut.

Ett område där systemkameror verkligen glänser är riktiga närbilder: makrofotografering. Prova vårt mångsidiga makroobjektiv M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro med E-PL9. Om du vill fånga upp detaljer i smycken, mat, eller blommor öppnar det upp en helt ny värld.

Utöver de just nu fler än 20 st Olympus M.Zuiko-objektiven kan du även använda hundratals äldre objektiv med hjälp av olika adaptrar.

Förlängd garanti och fototips på MyOlympus

Olympus PEN E-PL9 är en del av det omfattande systemet för dig med fotoambitioner.. Priset inkluderaren kostnadsfri garantiförlängning på sex månader** om nya ägare registrerar sin kamera på onlineplattformen MyOlympus www.my.olympus.eu.

Paket, priser och tillgänglighet

> Olympus PEN E-PL9 endast kamerahus till cirkapriset*** SEK 5 990 inkl. moms från mitten av mars 2018
> Olympus PEN E-PL9 med objektivet M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ Pancake till cirkapriset*** SEK 7 490 från mitten av mars 2018

Tillgängliga tillbehör (säljs separat)

> Objektiven är grundläggande för alla systemkameror och det gäller även för E-PL9. I dagsläget finns mer än 20 Olympus M.Zuikoobjektiv, allt från supervidvinkelobjektiv till telefotoobjektiv för naturfotografer, för alla kreativa behov. Läs mer på www.olympus.se/lenses
> Det finns en rad snygga modetillbehör, från mönstrade remmar till kameraväskor i läder och snygga objektivfodral. Mer detaljer på https://www.olympus.se/site/sv/d/cameras_accessories/fashion_accessories/index.html

Olympus PEN E-PL9

Nyheter: E-PL9 jämfört med EPL8

> Avancerat fotoläge (AP) för snabbare tillgång till kreativa fotolägen

> Ny grafisk pekskärmsaktivering för konstfilter, AP- och motivlägen (SCN) för enklare och snabbare användning

> Kombinerad Bluetooth- och Wi-Fi-anslutning för snabbare och enklare bildöverföring till smarttelefoner

> Inbyggd blixt för att ta bilder i svagt ljus med minimal oskärpa

> 4K 30P-video med alternativ för att extrahera stillbilder

> Nya konstfilter, Bleach Bypass och Instant Film

> 121 fokuspunkter för mer sofistikerad rörelsedetektering och exakt fokus

> TruePic VIII-processorn, som även används i OM-D E-M1 Mark II, ger bättre känslighet i svagt ljus, för bättre övergripande bildkvalitet under fler ljusförhållanden

> Större grepp och lägesratt med elegant stil i metall och läder

> Tillgång till en rad kostnadsfria instruktionsvideor via Olympus

 

E-PL9 huvudsakliga specifikationer

> 16 MP CMOS-sensor

> TruePic VIII-bildprocessor

> 121 fokuspunkter för större exakthet

> 4K 30P-video med alternativ för att extrahera stillbilder

> Inbyggd Wi-Fi möjliggör fjärrstyrning och delning via smarttelefon med OI.Shareappen

> Bluetooth LE för kontinuerlig uppkoppling och smidigare bildöverföring

> Helt trådlös kontroll över kameran med en smarttelefon, inklusive fjärrstyrning

> Vinkla pekskärmen ut och ned

> Dimensioner: B 117,1 mm x H 68 mm X D 39 mm

> Vikt: 332 g (endast hus)

OI.Share-appen

Produktspecifikationerna kan komma att ändras utan förvarning. De senaste specifikationerna

finns på Olympus webbplats, www.olympus.eu/pen.

* Olympus PEN E-PL9 AUTO-läget kan nu använda 6400 ISO (E-PL8 3200) för en slutarhastighet som

är ett helt steg snabbare utan försämrad bildkvalitet

** Sex månader utöver den lagstadgade garantin i inköpslandet

*** Cirkapris

Kort om Olympus
Olympus är en av världens ledande tillverkare av produkter och integrerade system inom avancerade optiska-, audio- och digitala applikationer. Olympus varumärke är för flera generationer förknippat med kameror, men omfattar idag även audio, medicinsk endoskopi, avancerade kirurgiska applikationer, mikroskopi, plus produkter för kvalitets- och funktionskontroll inom industrin. Redan 1919 introducerades det första mikroskopet i Japan och 1936 omsattes den optiska kunskapen i den första kameran. 1950 presenterade Olympus den första kameran för användning i mag- och tarmkanalen. I Sverige är Olympus ett av de ledande företagen inom digitala kameror, medicinteknik samt optisk-digital teknik för funktions- och kvalitetskontroll. Olympus Sverige AB omsätter cirka 400 miljoner kronor och har ett sjuttiotal anställda. Mer information finns på www.olympus.se

Kommentera